Recepty

Recepty > zeleninové > pohankový nákyp

Pohankový nákyp

Potřebné suroviny:

1 litr mléka, 230 g pohanky, 60 g cukru, 60 g másla, 2 vejce, citrónová kůra, špetka soli, 150 g sušených švestek nebo meruněk nebo 2-3 jablka a hrstka rozinek, tuk na formu a na povrch

Postup přípravy:

V mléce se špetkou soli uvaříme přebranou a spařenou pohanku na hustou kaši. Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny, přidáme trochu citrónové kůry, prochladlou kaši a nakonec pevný sníh z bílků. Nákypovou formu vymastíme a střídavě do ní vrstvíme kaši a sušené ovoce nebo syrová nakrouhaná jablka a rozinky. Poslední vrstvou bude kaše. Povrch kaše pokropíme máslem a nákyp upečeme v předehřáté troubě za půl až tři čtvrti hodiny. Při podávání sypeme cukrem.

Další jídla:
Rýžová kaše ochucená čokoládou.
Pohanková polévka s houbami z vývaru.
Rýžový nákyp s jablky vložíme do trouby a upečeme.
Lilek na pánvi můžeme přelít dipem.
Cuketový nákyp pečeme v troubě.
Bramborové šišky se strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Pohanková kaše na slano s mlékem.
Zapečený lilek s nivou zapékáme 20 minut.
Zapečený květák se šunkou zapečeme 15-20 minut.
Těstovinová musaka se strouhaným sýrem.
Cuketové zelí dusíme.
Brokolice zapečená se sýrem kterou pečeme do zezlátnutí povrchu.
Škubánky recept

Recepty
Motto

Pohankový nákyp pohladí chuťové pohárky.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.