Recepty > zeleninové > pohankový nákyp
Potřebné suroviny:
1 litr mléka, 230 g pohanky, 60 g cukru, 60 g másla, 2 vejce, citrónová kůra, špetka soli, 150 g sušených švestek nebo meruněk nebo 2-3 jablka a hrstka rozinek, tuk na formu a na povrch
Postup přípravy:
V mléce se špetkou soli uvaříme přebranou a spařenou pohanku na hustou kaši. Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny, přidáme trochu citrónové kůry, prochladlou kaši a nakonec pevný sníh z bílků. Nákypovou formu vymastíme a střídavě do ní vrstvíme kaši a sušené ovoce nebo syrová nakrouhaná jablka a rozinky. Poslední vrstvou bude kaše. Povrch kaše pokropíme máslem a nákyp upečeme v předehřáté troubě za půl až tři čtvrti hodiny. Při podávání sypeme cukrem.
Další jídla:
Rýžová kaše ochucená čokoládou.
Pohanková polévka s houbami z vývaru.
Rýžový nákyp s jablky vložíme do trouby a upečeme.
Lilek na pánvi můžeme přelít dipem.
Cuketový nákyp pečeme v troubě.
Bramborové šišky se strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Pohanková kaše na slano s mlékem.
Zapečený lilek s nivou zapékáme 20 minut.
Zapečený květák se šunkou zapečeme 15-20 minut.
Těstovinová musaka se strouhaným sýrem.
Cuketové zelí dusíme.
Brokolice zapečená se sýrem kterou pečeme do zezlátnutí povrchu.
Škubánky recept
Pohankový nákyp pohladí chuťové pohárky.