Recepty > moučníky a dezerty > oříšková roláda s pařížským krémem
Suroviny potřebné pro přípravu:
5 vajec, 5 lžic cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžíce mletých vlašských ořechů
Na pařížský krém: 2 kelímky smetany ke šlehání, 4 lžíce kakaa, 2 balení ztužovače šlehačky, 3 lžíce moučkového cukru, datle, brusinky
Recept na přípravu:
Žloutky vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme mouku se sodou a nakonec zlehka vmícháme i mleté oříšky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Vmícháme ke žloutkovo-oříškové směsi a vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, který jsme potřeli máslem.
Troubu vyhřejeme na 200 °C, pak teplotu snížíme na 170 °C a roládu pečeme dorůžova 10 minut. Hotovou roládu vyjmeme a stočíme ji po delší straně i s papírem a necháme vychladnout. Na krém si připravíme dvě šlehačky, nalijeme je do nádoby, přisypeme kakao a vše svaříme. Jakmile se směs začíná vařit, odstavíme ji a vložíme ji do nádoby se studenou vodou.
Za občasného míchání pak šlehačku vychladíme, nejlépe do druhého dne. Do šlehaček pak vmícháme ztužovače šlehačky a ušleháme. Roládu rozbalíme, opatrně ji oddělíme od papíru a potřeme bohatě krémem. Poklademe nasekanými datlemi a brusinkami a roládu opět zavineme. Potřeme zbylým krémem, dozdobíme podle fantazie oříšky a čokoládou.
Další recepty:
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Linecký koláč s tvarohem mřížkový.
Oříšková roláda ochucená javorovým sirupem a kakaem.
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Oříšková piškotová roláda kterou posypeme nastrouhanou čokoládu a zavineme.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypaná strouhanou čokoládou.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme do zlatova.
Borůvkový dort s jogurtem vychladíme v ledničce.
Drobenka do polévky pro zavaření.
Ovocné řezy zalijeme želatinou.
Karamelový dort podélně rozkrojíme.
Nepečená kokosová roláda
Oříšková roláda s pařížským krémem umí vykouzlit na stole lahodnou chuť.