Recepty > zelí > nakládané domácí kysané zelí
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
hlávky zimního zelí (je možné ho koupit až na podzim - začátkem října, letní zelí je k nakládání nevhodné), celý kmín, sůl, nádoba na kvašení (nejlépe kameninová), plastová vanička na šlapání zelí, závaží na zatížení zelí v nádobě (placatý kámen apod.)
Recept na přípravu:
Z hlávek zelí odstraníme vrchní lisy, hlávky rozpůlíme a vyřízneme košťály. Nakrouháme najemno (nožem nebo na kruhadle). Nakrouhané zelí vsypáváme po částech do plastové vaničky, osolíme a okmínujeme a důkladně promícháme.
Poté zelí ve vaničce vyšlapeme, cílem šlapání je vytlačit ze zelí vzduch, protože zelí kvasí za nepřístupu vzduchu. Když zelí pustí vodu, přendáme ho do kameninové nádoby, ve které jej rukama natlačíme dovnitř. Postup opakujeme tak dlouho, až je nádoba plná. Zatížíme placatým kamenem, aby zelí zůstalo ponořené a nádobu uzavřeme.
Při kysání zelí průběžně kontrolujeme a sbíráme šťávu, která ze zelí z pod víka vytéká.
Když je zelí dostatečně kysané, vyjmeme jej z nádoby a zavaříme do sklenic.
Další recepty:
Boršč z hovězího a vepřového masa které vaříme v osolené vodě.
Zelná polévka s klobáskou.
Halušky se zelím, uzeným a slaninou důkladně promícháme a podáváme.
Ruský boršč rozehraje symfonii chutí.
Bůček na zelí je recept české kuchyně.
Hlávkový salát jako příloha.
Kachna na medu zve ke stolu.
Kyselé zelí na sladko podáváme s knedlíkem a masem.
Kachna Jüan-pao na čínský způsob.
Halušky se zelím a uzeným masem které uvaříme v Papinově tlakovém hrnci.
Kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Připravte si nakládané domácí kysané zelí.