Recepty > moučníky a dezerty > nadýchané jahodové kynuté knedlíky
Suroviny potřebné pro přípravu:
Na ozdobu: 70 g másla, 200 ml kysané smetany, 200 g tvrdého tvarohu
Náplň: 300 g ovoce
Podle chuti: skořicový cukr, cukr moučka
Těsto: 20 g droždí, špetka soli, 4 dl mléka, 1 lžíce cukru, 1 žloutek, 500 g polohrubé mouky
Recept na přípravu:
Polohrubou mouku prosejeme do mísy a vytvoříme do ní důlek. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Do důlku v mouce nasypeme lžíci cukru, nalijeme trochu mléka, rozdrobíme do něj kvasnice a zaprášíme asi lžící mouky. V teple pak necháme vzejít kvásek. Když je kvásek nakynutý, přidáme zbytek mléka, špetku soli, žloutek a vařečkou, nebo šlehačem s hnětacími háky zaděláme hladké těsto, které je na dotek pružné, takřka nelepí a je nádherně hebké. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce.
Nakynuté těsto propracujeme rukama a válečkem rozválíme na asi 7 mm silný plát. Ten nakrájíme na malé kousky, na každý z nich dáme ovoce a to do těsta zabalíme jako do měšce. Knedlíky uzlíkem otočíme dolů a necháme ještě chvilku kynout. Ve velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu dostatečné množství vody. Když voda vře, stáhneme plamen tak, aby jen mírně probublávala, vložíme do hrnce část knedlíků a přikryjeme poklicí. Kynuté jahodové knedlíky vaříme asi 8 minut. Ihned po vyndání knedlíky propíchneme špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Postupně takto uvaříme všechny knedlíky. Během varu pokud možno nesundaváme poklici, aby knedlíky zůstaly hezky nadýchané.
Nadýchané jahodové knedlíky podáváme posypané skořicovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, podle chuti přidáme i zakysanou smetanu nebo rozpuštěné máslo.
Další recepty:
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta dozdobíme šlehačkou.
Karamelový dort podélně rozkrojíme.
Jahodové knedlíky posypeme strouhaným tvarohem.
Buchta s tvarohem a ovocem kterou pečeme 30-40 minut.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Oříšková piškotová roláda kterou posypeme nastrouhanou čokoládu a zavineme.
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Oříšková roláda ochucená javorovým sirupem a kakaem.
Ořechová bábovka se žloutky.
Jahodové knedlíky z hladké mouky podáváme se smetanou a cukrem.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypaná strouhanou čokoládou.
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme do zlatova.
Jahodová polévka
Nadýchané jahodové kynuté knedlíky umí vykouzlit na stole lahodnou chuť.