Recepty > zeleninové > musaka
Potřebné suroviny:
3 lilky, 600 g mletého masa, 600 g brambor, 3 rajčata, 1 cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, mletý pepř, skořice
bešamel: 3 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, velká hrst strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, strouhaný muškátový oříšek
Postup přípravy:
Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Po částečném zchladnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, z obou stran posolíme a necháme v misce asi půl hodiny, aby pustily vodu. Pak je osušíme a prudce osmahneme z každé strany na oleji. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme ho, opepříme a ochutíme větší špetkou skořice. Zalijeme vínem, přidáme rajčata, která jsme předem oloupali (musíme je spařit vařící vodou, aby šla loupat) a nakrájeli na drobné kousky. Vaříme, až se tekutina vyvaří. Na dno pekáče naskládáme plátky brambor, pokryjeme je masovou směsí, na tu naskládáme osmažené lilky a všechno zalijeme bešamelem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 30-40 minut (do zezlátnutí povrchu bešamelu).
Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, dobře rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme žloutky, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a vmícháme sýr.
Další jídla:
Brokolice zapečená se sýrem kterou pečeme do zezlátnutí povrchu.
Kuře na zelí upečeme.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Těstovinová musaka se strouhaným sýrem.
Květákové placky upečeme na pečícím papíře.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Cuketové zelí dusíme.
Pečené kuře se zelím a brambory dáme zapéct do křupava.
Žampionová polévka s brambory a nivou.
Cuketa na kari s rýží.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Zapečené brambory se šlehačkou, sýr necháme roztéci.
Bramborové šišky se strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Pravá řecká musaka recept
Musaka pohladí chuťové pohárky.