Recepty > zeleninové > mrkvové sabdží
Potřebné suroviny:
1/2 kg mrkve, 3 lžíce másla, 2 lžíce přírodního cukru, 1/4 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 1/2 lžičky mletého koriandru, 2 lžíce pomerančové nebo jablečné šťávy, 160 ml vody, 1/2 lžičky soli, 1/8 lžičky pepře nebo chilli, 2 lžíce sekaného zeleného koriandru nebo petržele, 1 lžička citronové šťávy, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
Postup přípravy:
Na rozehřátém másle osmažíme mrkev nakrájenou na kolečka s cukrem, kurkumou, kardamomem, mletým koriandrem, přidáme pomerančovou šťávu, vodu a sůl. Uvedeme do varu a na mírném plameni dusíme. (Mladá mrkev 20 minut, stará 40 minut). Když se většina vody vypaří, odkryjeme a na silnějším plameni odpaříme zbytek. Nakonec přidáme 1 lžíci másla, pepř a zelenou nať. Před podáváním pokapeme citrónem a posypeme muškátovým oříškem.
Další jídla:
Květákové placky upečeme na pečícím papíře.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Sedmihradské zelí 20 minut zapékáme.
Hlávkový salát se lžicí citronové šťávy a lžicí olivového oleje.
Špagety Carbonara podle italského receptu.
Cuketa po řecku s cibulí a sýrem.
Zapečený květák se šunkou a sýrem dáme do mísy.
Zapečená plněná rajčata podáváme s topinkami.
Jablečný koláč na plech vložíme do vyhřáté trouby...
Zelné placky pečeme dozlatova.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Baskické fazole se sosem.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Španělská omeleta
Mrkvové sabdží pohladí chuťové pohárky.