Recepty > polévky > mrkvová polévka s meruňkami
Suroviny potřebné pro přípravu:
mrkev, cibule, máslo, kari koření, mletý koriandr, meruňkový kompot, čerstvá pažitka, suchý sekt, bílý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Mrkev očistíme a část nakrájíme na tenké proužky. Zbytek nakrájíme na větší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém podusíme jemně pokrájenou cibuli a kousky mrkve. Podlijeme vodou a dusíme na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut. Meruňky dáme na síto důkladně okapat. Část meruněk si odložíme stranou a zbytek spolu se šťávou přidáme do hrnce s mrkví. Ještě asi pět minut povaříme. Odložené proužky mrkve dáme do malého množství osolené vody na 2-3 minuty povařit a pak scedíme. Mrkev a meruňky v polévce rozšleháme, přidáme sekt a ještě jednou velmi krátce povaříme. Hotovou polévku ochutíme pepře, koriandrem, kari kořením a solí. Rozdělíme na talíře a každou porci ozdobíme půlkami meruněk, proužky mrkve a pokrájenou pažitkou.
Další recepty:
Květáková polévka s knedlíčky kterou zdobíme zelenou petrželkou.
Krémová zelňačka ozdobená pokrájenou petrželkou.
Květáková polévka do které nakrájíme na kostičky osmahnuté housky.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně dokyselit octem.
Kroupová polévka s uzeným masem, kroupy uvaříme zvlášť.
Babiččina bramboračka s česnekem.
Gulášovka s párkem a brambory.
Krkonošské kyselo podáváme s brambory.
Zelňačka s uzeným masem do které přidáme prolisovaný česnek.
Koprová kulajda do které vmícháme pokrájená vejce.
Zelňačka s fazolemi do které přilijeme šlehačku.
Kyselica s klobásou nakrájenou na kolečka.
Krémová česnečka rozmixovaná a dochucená.
Jemná krémová mrkvová polévka
Mrkvová polévka s meruňkami má své chuťové kouzlo.