Recepty

Recepty > polévky > mozečková polévka

Mozečková polévka recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 litr vody, 200 g mozečku, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 menší cibule, 40 g másla, 20 g hladké mouky. 1 žloutek, sůl, petrželová nať

Recept na přípravu:

Mozeček spaříme, odblaníme a řádně promneme, aby v něm nezůstaly kostičky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na polovině másla, přidáme na kousky pokrájený mozeček a podusíme. Ze zbylého másla a z mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vedou, rozšleháme a uvedeme do varu. Dolijeme vodou na potřebné množství, přidáme očištěnou, nadrobno nastrouhanou zeleninu, podušený mo­zeček, podle chuti osolíme a dovaříme. Hotovou polévku zjemníme rozkvedlaným žloutkem a ochutíme sekanou petrželkou.

Další recepty:
Kapustnica s vařenými brambory.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Bramborová česnečka s česnekem.
Zelná polévka s uzeným masem doplněná brambory.
Zelňačka s klobásou dochucená cukrem.
Krémová bramboračka - vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Polévka z jelítek do které přidáme uvařené kroupy.
Marináda na kuřecí maso s kari kořením.
Fazolačka z červených fazolí posypaná zelenou petrželkou.
Zeleninová polévka s nudlemi kterou posypeme parmezánem.
Maďarský kuřecí perkelt vaříme na závěr asi 8 minut.
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Toskánská Minestrone podáváme ji ozdobenou hoblinkami italského sýru parmezán.
Falešná mozečková polévka z květáku

Recepty
Motto

Mozečková polévka přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.