Recepty > polévky > moravská zelňačka s houbami
Suroviny potřebné pro přípravu:
7 brambor, hrst sušených a předem namočených hub, 500 g kysaného zelí, 3 domácí klobásky, 2 litry vody, kmín, 1 zakysaná smetana, 1 litr mléka, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce másla nebo sádla, 3 lžíce hladké mouky, kostka hovězího bujónu, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček černého pepře, 4 bobkové listy, sušený libeček a bazalka
Recept na přípravu:
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a dáme je na 10 minut vařit do osolené a okmínované vody. Po 10 minutách přidáme houby a vaříme dalších 10 minut. Dále vložíme nakrájené kysané zelí, divoké koření a vaříme doměkka. Mezitím si připravíme světlou zásmažku ze sádla nebo másla a hladké mouky a ke konci do ní přihodíme 1 lžičku mleté sladké papriky. Jen lehce zasmahneme a sundáme z plotny. Nakrájíme klobásky na kolečka, přidáme do polévky spolu s jíškou, kostkou masového bujónu a provaříme za stálého míchání dalších 10 minut. Nakonec přimícháme rozšlehanou kysanou smetanu s mlékem a povaříme dalších cca 10 minut. Podle potřeby dochutíme sušeným libečkem a bazalkou.
Další recepty:
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Fazolačka s uzeným masem kterou posypeme nakrájenou pažitkou.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Moravská zelňačka s pečivem.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Polévka z červené čočky a rajčat, dochutíme ji petrželkou.
Polévka z červené čočky
Moravská zelňačka s houbami má své chuťové kouzlo.