Recepty > moučníky a dezerty > mazanec (bochánek)
Suroviny potřebné pro přípravu:
1/2 kg polohrubé mouky, 120g cukru, vanilkový cukr, trochu kůry z citrónu, 1/4 l mléka, 100g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky, 30g vykynutého droždí (kvásek), 50g oloupaných a rozsekaných mandlí, vejce
Recept na přípravu:
Do mísy prosejeme 1/2 kg polohrubé mouky, 120g cukru, vanilkový cukr a nastrouháme trochu kůry z citrónu. Ve 1/4 l mléka rozmícháme 100g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky a zaděláme těsto, k němuž přimícháme i 30g vykynutého droždí (kvásek). Dobře vypracované a osolené těsto dáme do tepla kynout. Po hodině zpracujeme 50g oloupaných a rozsekaných mandlí, upravíme bochánek a dáme ještě kynout. Nakonec bochánek potřeme vejcem, uprostřed křížem nařízneme a pečeme zpočátku v horké troubě a pak pomalu dopékáme ještě asi hodinu.
Další recepty:
Vánoční perníčky zdobte polevou.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Velikonoční perníčky pečeme při 150 °C.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Vánočka mojí babičkyLívance pocukrovaná moučkovým cukrem.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Velikonoční mazanec vložíme do vyhřáté trouby.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme.
Velikonoční beránek do kterého vmícháme sníh z bílků.
Velikonoční beránek z piškotového těsta kterého opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Staročeská velikonoční vánočka
Mazanec (bochánek) vykouzlí na stole lahodnou chuť.