Recepty > moučníky a dezerty > mazanec
Suroviny potřebné pro přípravu:
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky, 12 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3-4 žloutky, 3 dkg droždí, 1/2 dkg soli, 1/4 l mléka, citrónová kůra, vanilka, 3 dkg rozinek, 3 dkg mandlí
Recept na přípravu:
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce mouky a 3-4 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme řidší těstíčko, překryjeme a necháme 5 - 10 minut až vykyne. Poté přidáme cukr, mouku a rozpuštěný tuk. Zaděláváme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky. Těsto hněteme vařečkou se silnou rukojetí, je vypracováno, když je hladké a nechytá se mísy ani válu. Zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme kulatý bochánek, který položíme na dobře vymaštěný plech. Necháme ještě chvíli dokynout, poté ho potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed nastřihneme nůžkami kříž. Bochánek posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě nejdříve 10-15 minut při teplotě 200 stupňů Celsia, potom teplotu snížíme a zvolna dopékáme (cca 40 minut). Upečené, vychladlé pečivo pocukrujeme. Mazance se dříve pekly o Velikonocích na Bílou sobotu, nastřižený křížek symbolizuje ukřižování Krista.
Další recepty:
Velikonoční mazanec vložíme do vyhřáté trouby.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Velikonoční perníčky pečeme při 150 °C.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Jidášky podáváme pocukrované.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Vánočka mojí babičky pocukrovaná moučkovým cukrem.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme.
Vánoční perníčky zdobte polevou.
Velikonoční beránek do kterého vmícháme sníh z bílků.
Velikonoční beránek z piškotového těsta kterého opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Vánoční bochánky recept
Mazanec vykouzlí na stole lahodnou chuť.