Recepty > moučníky a dezerty > lívance s borůvkovou omáčkou
Suroviny potřebné pro přípravu:
Na těsto: 1/2 kostky droždí (20 g ), 375 g hladké mouky, 625 ml mléka, 20 g cukru, 1 vejce, špetku soli, sádlo nebo olej na pečení
Borůvková omáčka: 100 g borůvek, 1 lžíce cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, půl lžičky škrobové moučky bramborové, hrozny na ozdobu, strouhaný tvaroh
Recept na přípravu:
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku, po 15 minutách přilijeme vejce, osolíme, promícháme a znovu necháme na teplém místě kynout asi 10 minut. Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme tuk, vlijeme řídké těstíčko a pečeme zvolna z obou stran dozlatova. Na talíři poléváme omáčkou, zdobíme tvarohem a kuličkami hroznů.
Borůvková omáčka: rozmícháme škrob s několika lžícemi vody a přisypeme borůvky s cukrem, povaříme 2 minuty a podáváme.
Další recepty:
Tvarohové šátečky můžeme pocukrovat.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Mrkvové šátečky s povidly sypeme moučkovým cukrem.
Ořechová bábovka se žloutky.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Hraběnčiny řezy s marmeládou potřeme sněhem s cukrem.
Americké lívance polijeme skořicovým sirupem.
Muffiny s kousky čokolády, da jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Hraběnčiny řezy s rebarborou dáme péci do trouby.
Karamelový dort s oříšky pokapeme karamelem.
Mrkvové šátečky pečeme v troubě.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplé k čaji.
Slané muffiny podáváme nejlépe ještě teplé.
Borůvková omáčka na víně
Lívance s borůvkovou omáčkou vykouzlí na stole lahodnou chuť.