Recepty > moučníky a dezerty > lívance od babičky
Suroviny potřebné pro přípravu:
1/2 litru mléka,
1 vejce,
1 lžíce cukru,
sůl,
20 g droždí,
hladká mouka.
máslo na pomazání,
sypání - skořice s cukrem
Recept na přípravu:
Z uvedených surovin zaděláme řídké těsto - o něco hustší než palačinkové a řidčí než na bramboráky - a necháme vykynout na teplém místě. Babička vždy zadělávala v hrnci a nechávala na kraji sporáku.
Pánev na pečení pomažeme peroutkou tukem a lijeme malé lívance a zvolna pečeme. Začnou se tvořit bubliny. Když je těsto i na horní straně netekuté obrátíme a chvilku pečeme z druhé strany.
Pečené lívance potíráme rozpuštěným máslem a sypeme sypáním.
V létě můžeme přidat i ušlehanou šlehačkou smíchanou s jahodami nebo borůvkami.
Další recepty:
Hraběnčiny řezy s marmeládou potřeme sněhem s cukrem.
Americké lívance polijeme skořicovým sirupem.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplé k čaji.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Mrkvové šátečky pečeme v troubě.
Lívance s borůvkovou omáčkou kterou povaříme 2 minuty.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Lívance bez kynutí potřeme džemem.
Mrkvové šátečky s povidly sypeme moučkovým cukrem.
Borůvkový koláč bez kynutí upečeme ve vyhřáté troubě.
Ořechová bábovka se žloutky.
Muffiny s kousky čokolády, da jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Hraběnčiny řezy s rebarborou dáme péci do trouby.
Lívance recept
Lívance od babičky vykouzlí na stole lahodnou chuť.