Recepty > polévky > kyselo z jižních Čech
Suroviny potřebné pro přípravu:
masový vývar, kysané zelí, pikantní uzená klobása, brambory, kysaná smetana, hladká mouka, sádlo, vejce, ocet, kmín, pepř, sůl
Recept na přípravu:
Slité kysané zelí vaříme v malém množství vývaru, do kterého jsme přidali kmín a pepř. Zvlášť uvaříme na kolečka nakrájenou klobásu a do poloměkka na kostičky nakrájené brambory. Pak vše i s vývarem z klobásy a brambor přidáme k zelí. Zakysanou smetanu smícháme s moukou a zavaříme ji do polévky. Dobře provaříme a odstavíme z plamene. Přidáme rozšlehané vaječné žloutky, kousek sádla a podle chuti trochu soli a octa. Ještě prohřejeme, ale už nevaříme. Kyselo podáváme s tmavým chlebem.
Další recepty:
Koprová kulajda do které vmícháme pokrájená vejce.
Gulášovka s párkem a brambory.
Krémová zelňačka ozdobená pokrájenou petrželkou.
Zelňačka s uzeným masem do které přidáme prolisovaný česnek.
Krémová bramboračka se šlehačkou.
Krkonošské kyselo podáváme s brambory.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená.
Smetanová koprová omáčka přikyselená o doslazená.
Květáková polévka s knedlíčky kterou zdobíme zelenou petrželkou.
Kroupová polévka s uzeným masem, kroupy uvaříme zvlášť.
Kyselica s klobásou nakrájenou na kolečka.
Krémová česnečka rozmixovaná a dochucená.
Květáková polévka do které nakrájíme na kostičky osmahnuté housky.
Hustá květáková polévka
Kyselo z jižních Čech má své chuťové kouzlo.