Recepty > moučníky a dezerty > kynuté ovocné meruňkové knedlíky
Suroviny potřebné pro přípravu:
30 dkg hrubé mouky, 2 dl mléka, 1 vejce, 1 dkg droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, 60-70 dkg meruněk
Na posypání: 10 dkg cukru, 15 dkg tvrdého tvarohu, 10 dkg rozpuštěného másla
Recept na přípravu:
Do mísy prosejeme mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak ho rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky je zploštíme, poklademe meruňkami, nakrájíme a tvoříme kulaté knedlíky. Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8-10 minut. Jeden vyjmeme, zkusíme, zda je uvařen. Pak knedlíky vyjmeme a mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Další recepty:
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Lívance bez kynutí potřeme džemem.
Omeleta z ovesných vloček s marmeládou.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplé k čaji.
Dip ze zakysané smetany s bylinkami.
Čína ze sojového masa kterou restujeme, až zelenina změkne.
Borůvkový koláč bez kynutí upečeme ve vyhřáté troubě.
Muffiny s kousky čokolády, zda jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Rýžový nákyp s jablky vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.
Banánové řezy potřeme rozpuštěnou čokoládou.
Mrkvové šátečky s povidly sypeme moučkovým cukrem.
Meruňkové čatní plníme do sklenic.
Meruňkové řezy s pudinkem polijeme čokoládovou polevou.
Moravské kynuté koláče
Kynuté ovocné meruňkové knedlíky vykouzlí na stole lahodnou chuť.