Recepty > zeleninové > květákový nákyp
Potřebné suroviny:
květák (asi 750 g), 400 g kuřecího masa, 2 mrkve, 4 vejce, 80 g másla, 150 g tvrdého sýra, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, zelená petrželka, olej
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova. Květák (rozdělený na několik kusů) a mrkev povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Okapaný květák nakrájíme nadrobno, přidáme na kousky pokrájenou mrkev, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, muškátový květ, strouhaný sýr, mouku a dobře promícháme. Pak vmícháme kousky masa a nakonec sníh z bílků. Urovnáme do pekáče vytřeného máslem nebo olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a zapečeme asi půl hodiny (do zezlátnutí povrchu).
Další jídla:
Květákové placky upečeme na pečícím papíře.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Cuketové zelí dusíme.
Pečené kuře se zelím a brambory dáme zapéct do křupava.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Žampionová polévka s brambory a nivou.
Brokolice zapečená se sýrem kterou pečeme do zezlátnutí povrchu.
Cuketa na kari s rýží.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Zapečené brambory se šlehačkou, sýr necháme roztéci.
Italské těstoviny se špenátem důkladně promícháme.
Bramborové šišky se strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem.
Salát z červené řepy do ktrého vmícháme smetanu.
Normandský květákový krém
Květákový nákyp pohladí chuťové pohárky.