Recepty > polévky > květáková smetanová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
květák, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, polohrubá mouka, muškátový oříšek, čerstvá zelená petrželka, bílý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a omyjeme. Růžičky vložíme do vroucího zeleninového vývaru. Vaříme asi 15 minut doměkka. Potom květák v polévce důkladně rozšleháme šlehačem, nebo ho propasírujeme. Polovinu smetany rozmícháme s moukou a za stálého míchání přilijeme do polévky. Necháme ještě chvíli povařit. Nakonec polévku okořeníme bílým pepřem, solí a strouhaným muškátovým oříškem. Zbytek smetany a jemně nasekanou zelenou petrželku ušleháme a těsně před podáváním zdobíme jednotlivé porce polévky úhlednými kopečky.
Další recepty:
Francouzská cibulačka s vínem zapečená.
Smetanová koprová omáčka přikyselená o doslazená.
Květáková polévka s knedlíčky kterou zdobíme zelenou petrželkou.
Zelňačka s uzeným masem do které přidáme prolisovaný česnek.
Krémová bramboračka se šlehačkou.
Koprová kulajda do které vmícháme pokrájená vejce.
Kroupová polévka s uzeným masem, kroupy uvaříme zvlášť.
Francouzská cibulačka se sýrem a bagetou.
Krémová česnečka rozmixovaná a dochucená.
Květáková polévka do které nakrájíme na kostičky osmahnuté housky.
Gulášovka s párkem a brambory.
Krémová zelňačka ozdobená pokrájenou petrželkou.
Kuřecí ragú hodinu dusíme.
Hustá květáková polévka
Květáková smetanová polévka má své chuťové kouzlo.