Recepty > polévky > kulajda s čerstvými houbami
Suroviny potřebné pro přípravu:
brambory, čerstvé houby, mrkev, cibule, smetana, tuk, hladká mouka, ocet, vejce, čerstvý kopr, kmín, pepř, sůl
Recept na přípravu:
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme najemno a mrkev nakrájíme na kolečka. Vše společně s houbami vložíme do hrnce s vodou, přidáme kmín, pepř, sůl a uvaříme doměkka. Z tuku a mouky si připravíme jíšku, kterou rozšleháme se smetanou. Takto připravenou jíškou zahustíme polévku, dobře promícháme a povaříme ještě asi deset minut. Nakonec podle chuti dosolíme a dochutíme octem. Polévku na talířích zdobíme čerstvým koprem a plátky natvrdo vařených vajec.
Další recepty:
Cuketová polévka s mrkví není třeba ji zahušťovat.
Krémová zelňačka ozdobená pokrájenou petrželkou.
Gulášovka s párkem a brambory.
Krémová česnečka rozmixovaná a dochucená.
Koprová kulajda do které vmícháme pokrájená vejce.
Francouzská cibulačka s vínem zapečená.
Sýrová roláda kterou krájíme na tenké plátky.
Kroupová polévka s uzeným masem, kroupy uvaříme zvlášť.
Řecká čočková polévka s cibulí.
Pečené krůtí krky podáváme s brambory.
Krémová bramboračka se šlehačkou.
Zelňačka s uzeným masem do které přidáme prolisovaný česnek.
Francouzská cibulačka se sýrem a bagetou.
Krůtí vývar s brokolicí
Kulajda s čerstvými houbami má své chuťové kouzlo.