Recepty > houby > krkonošský hubník
Suroviny potřebné pro přípravu:
300g rýže, 200g čerstvých hub, 200g uzeného masa, 500 ml mléka, 4 lžíce másla, 2 vejce (žloutky + sníh), 2 stroužky česneku, sůl, 1,5-2 dl vývaru z uzeného masa
Recept na přípravu:
Uzené maso uvaříme a nakrájíme na kostičky. Rýži uvaříme v osoleném mléce, přilijeme uzený vývar a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou po uvaření necháme vychladnout. Houby nakrájíme na plátky a podusíme na másle.
Do prochladlé rýžové kaše vmícháme vaječné žloutky, dušené houby, uzené maso, prolisovaný česnek, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh. Pekáček vymažeme máslem, rozetřeme do něj hmotu a v troubě zapečeme dozlatova.
Další recepty:
Houbové placičky se sýrem smažíme po obou stranách dorůžova.
Rizoto s hříbky posypeme strouhaným sýrem.
Květákové placičky se sýrem usmažime do zlatohněda.
Ovesné lívanečky zdobíme tvarohem nebo jogurtem.
Polévka z májovek kterou podáváme s pečivem.
Houbový guláš zahustíme smetanou.
Smaženice z hlívy ústřičné s rozšlehanými vejci.
Bedly na víně a slanině.
Bedly v těstíčku z obou stran osmažíme.
Houby na smetaně s knedlíkem můžeme dosolit.
Houbový guláš s paprikou můžeme posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.
Májovky na smetaně podáváme s kynutými knedlíky.
Polévka kyselo z hub dochucená octem.
Krkonošské kyselo
Krkonošský hubník zve ke stolu.