Recepty > polévky > krkonošská bramboračka s houbami
Suroviny potřebné pro přípravu:
300 g brambor, sůl, mletý pepř, 1 mrkev, 1 cibule, 300 g čerstvých hub, 3 stroužky česneku, 1 petržel, 100 g celeru, 100 g kapusty, 1 lžička kmínu, 1 lžička majoránky, 4 zrnka celého pepře, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, petrželová nebo celerová nať
Recept na přípravu:
Na tuto polévku si připravíme pořádně velký hrnec, mělo by se do něj vejít alespoň 2,5 litru vody. Vodu osolíme a dáme vařit. Mezitím nakrájíme a očistíme zeleninu na polévku a houby. Oloupané brambory nakrájíme na větší kostky (asi 2x2 cm), ostatní zeleninu nakrájíme na menší kostičky, kapustu na proužky. Jakmile se voda začne vařit, vhodíme do ní všechnu zeleninu kromě kapusty, nakrájené houby, mletý a celý pepř, kmín a majoránku. Přikryjeme pokličkou a vaříme téměř do změknutí zeleniny. Zatím si z másla a hladké mouky připravíme zlatou jíšku a rozpustíme ji ve vlahé vodě. Jakmile zelenina začíná měknout, přidáme na proužky nakrájenou kapustu a přimícháme rozpuštěnou jíšku. Krkonošskou bramboračku necháme ještě asi 10 minut povařit. Podle chuti přisolíme. Na talíři sypeme zelenou natí.
Další recepty:
Babiččina zelňačka s brambory.
Jemná bramborová polévka se žloutkem.
Bramboračka s houbami s drceným kmínem.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Tradiční kulajda se žloutky.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Krkonošské kyselo s kváskem a rozkrájené brambory.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Babiččina bramboračka s nakrájenou zelenou petrželí.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Poctivá domácí bramboračka zahuštěná jíškou.
Houbová omáčka z lišek
Krkonošská bramboračka s houbami přináší na české talíře svoji chuť.