Recepty > polévky > krémová dýňová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 malá dýně (cca 600 g očištěné), 1 velká mrkev, 1 střední petržel, kousek celeru, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 1 lžička sušeného tymiánu, smetana (není nutné), opečené kostičky rohlíků
Recept na přípravu:
Dýni i ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci zahřejeme olej s máslem, přisypeme pokrájenou cibuli a krátce osmažíme. Přidáme všechnu ostatní zeleninu i s dýní, osolíme, opepříme a za častého míchání restujeme 3-4 minuty. Zaprášíme moukou a mícháme další 2-3 minuty. Zalijeme vodou, přidáme bujón, tymián a vaříme asi 20 minut. Když je dýně měkká, rozmixujeme vše dohromady ponorným mixérem. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, případně solí. Při podávání na talíři ozdobíme smetanou a posypeme opečenými rohlíky.
Další recepty:
Krupicová polévka s vajíčkem a sekanou petrželovou natí.
Vývar z morkových kostí přidáme nudle.
Rajská polévka s kukuřicí a celerem.
Krémová česnečka z mléka.
Kuřecí vývar s drobením a nakrájeným masem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Loštická česnečka kterou zprudka zapečeme.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou.
Krémová bramboračka s tuhou šlehačku.
Babiččina kroupová česnečka s brambory.
Kuřecí srdíčka na smetaně krátce prohřejeme.
Dýňová polévka s kari ke které přilijeme smetanu.
Kroupová česnečka s nadrobno rozsekanou petrželkou.
Dýňová polévka se zázvorem
Krémová dýňová polévka přináší na talíře svoji chuť.