Recepty > polévky > královská polévka z telecího jazyka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 menší telecí jazyk, 100 g kořenové zeleniny, 40 g másla, 60 gramů mouky, 1/4 květáku, polovina telecího brzlíku, 1 větší hříbek (nebo několik menších), 120 g telecího masa z plece, 1/4 pečeného kuřete, špetka muškátového květu, 1/8 litru smetany, 1 vaječný žloutek
Recept na přípravu:
Telecí jazyk uvaříme doměkka v osolené vodě, poté jej z polévky vyjmeme, vložíme do studené vody, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody ve které se vařil jazyk přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, na másle udušený telecí brzlík, telecí maso, pečené kuře (všechno maso nakrájíme na kostičky). Poté přidáme připravený telecí jazyk, uvařený a rozebraný na růžičky květák, na tenké plátky nakrájený a na másle udušený hříbek a vše ještě povaříme. Polévku zahustíme jíškou, přidáme špetku muškátového květu, nalijeme ji do smetany s umíchaným žloutkem a podáváme.
Další recepty:
Polévka z hovězí oháňky ozdobená petrželkou.
Hovězí vývar z morkových kostí nalijeme do talířů a podáváme.
Česnekový oukrop s chlebem.
Fazolačka s klobásou a kořenovou zeleninou.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Vepřový jazyk s křenovou omáčkou kterou jej přelijeme.
Telecí vývar s knedlíčky a zeleninou.
Česnečka se sýrem z prolisovaného česneku.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Zelňačka z uzených kostí s mlékem.
Ovarová polévka s kroupami a zeleninou.
Smetanová celerová polévka s kostičkami osmažené housky.
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Polévka z mozečků
Královská polévka z telecího jazyka přináší na talíře svoji chuť.