Recepty > polévky > kozí brada
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 hlávka kapusta, sůl, kmín, brambory, 100 g slaniny, 1 cibule, klobása, houbové koření, česnek podle chuti, 2 lžíce hladké mouky, 70 g másla, sůl
Recept na přípravu:
Listy kapusty opláchneme, silné košťály vykrojíme a listy nakrájíme na silnější proužky. Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky o straně asi 1,5 cm a vhodíme je do vařící osolené vody s kmínem. Na pánvi rozpustíme tuk, osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme si tak světlou cibulovou jíšku. Když jsou brambory poloměkké, přidáme jíšku rozmíchanou ve vodě, nakrájenou kapustu, rozpuštěnou slaninu, klobásu nakrájenou na kolečka, houbové koření a prolisovaný česnek. Všechno společně dobře provaříme. Polévka kozí brada je poměrně hustá a vydatná.
Další recepty:
Tradiční kulajda se žloutky.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Poctivá domácí bramboračka zahuštěná jíškou.
Babiččina zelňačka s brambory.
Jemná bramborová polévka se žloutkem.
Bramboračka s houbami s drceným kmínem.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Krkonošské kyselo s kváskem a rozkrájené brambory.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Babiččina bramboračka s nakrájenou zelenou petrželí.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Houbová omáčka z lišek
Kozí brada přináší na české talíře svoji chuť.