Recepty > polévky > koprová polévka z kefíru
Suroviny potřebné pro přípravu:
3-4 brambory, bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín, sůl, 1 litr kefíru, 3-4 stroužky česneku, kopr, hladká mouka, 1 vajíčko, máslo
Recept na přípravu:
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do vařící vody (pouze tolik, aby byly brambory ponořené) s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, kmínem, solí a vaříme pod pokličkou. Do většího hrníčku nalejeme část kefíru, vklepneme vajíčko, přidáme hladkou mouku, nasekaný kopr, rozkvedláme a za stálého míchání přiléváme k bramborům. Přidáme zbytek kefíru a na jemném struhadle nastrouhaný česnek. Mícháme dokud polévka nezačne vařit, necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se nám polévka nepřichytla ke dnu. Odstavíme, přidáme kousek másla, promícháme, můžeme přidat i kapku 8% octu a podáváme.
Další recepty:
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Jemná bramborová polévka se žloutkem.
Koprová polévka s mlékem vaříme na mírném plameni.
Tradiční kulajda se žloutky.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Koprová polévka bez mléka s chlebem jako přílohou.
Poctivá domácí bramboračka zahuštěná jíškou.
Koprová omáčka z bešamelu dochucená do sladkokysela.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Houbová omáčka z lišek
Koprová polévka z kefíru přináší na české talíře svoji chuť.