Recepty > polévky > koprová polévka kulajda
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 brambory, 1 mrkev, 3 vejce uvařená natvrdo, větší hrst nadrobno nasekaného kopru, polovina cibule, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, špetka mletého pepře, sůl, 4 lžíce octa, 2 hrnky mléka, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany
Recept na přípravu:
Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev na kousky a zalijeme dvěma hrnky vody a jedním hrnkem mléka. Osolíme, přidáme nové koření, bobkové listy, cibuli a dáme vařit. Až jsou brambory poloměkké, přilijeme druhý hrnek mléka ve kterém jsme rozkvedlali mouku, smetanu, opepříme, okyselíme octem a za občasného zamíchání povaříme 5-10 minut. Asi dvě minuty před koncem vaření přidáme kopr. Odstavíme, v případě potřeby dochutíme solí a octem a přidáme na kousky nakrájená vejce.
Další recepty:
Koprová polévka s mlékem vaříme na mírném plameni.
Tradiční kulajda se žloutky.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Koprová polévka bez mléka s chlebem jako přílohou.
Poctivá domácí bramboračka zahuštěná jíškou.
Koprová omáčka z bešamelu dochucená do sladkokysela.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Jemná bramborová polévka se žloutkem.
Houbová omáčka z lišek
Koprová polévka kulajda přináší na české talíře svoji chuť.