Recepty > polévky > kapustová polévka se smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
450 g kapusty, 1 větší cibule, 2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 150 g anglické slaniny, 2 žloutky ze slepičího vejce, kmín, pepř, sůl, muškátový oříšek, 3-4 stroužky česneku, čerstvá majoránka
Recept na přípravu:
Slaninu pokrájíme na kostičky a dokřupava opečeme na suché pánvi.
Na rozpáleném másle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli do zrůžovění. Přisypeme na nudličky nakrájenou kapustu, promícháme a společně chvíli restujeme. Poté zalijeme studenou vodou (cca 1,5 litru), okmínujeme, osolíme a vaříme do změknutí kapusty (asi 15 minut).
Ve smetaně rozkvedláme mouku, přes sítko přilijeme do polévky, rozmícháme a pět minut povaříme. Chvíli před koncem varu přistrouhneme kousek muškátového oříšku a přidáme trošku mletého pepře. Když polévka přestane vařit, do ještě horké vmícháme žloutky ze slepičích vajec a nakonec přidáme prolisovaný česnek.
Při podávání posypeme polévku kostičkami opečené slaniny a lístky majoránky.
Další recepty:
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Zimní minestrone ke které podáváme krutonky nebo pečivo.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Hrachová polévka z mraženého hrášku chutná s čerstvým pečivem.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Lívance s ovesnými vločkami podáváme posypané skořicí.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Kuřecí nudličky s Nivou a brokolicí podáváme s brambory jako přílohou.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Kapustová polévka je vařená do změknutí brambor a hub.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Kapustová polévka s bramborem
Kapustová polévka se smetanou má své chuťové kouzlo.