Recepty > kuře > kachna pečená a plněná kysaným zelím
Potřebné suroviny:
1 kachna, 200 g kysaného nebo sterilovaného zelí, 1 cibule, 4 kuličky pepře a nové koření, 1 bobkový list, 1 lžíce sádla, sůl, majoránka
Postup přípravy:
Kachnu očistíme a připravíme na plnění. Uvnitř ji osolíme a potřeme trochu majoránkou. Do hrnce dáme sádlo, zelí překrájené na menší kousky, cibuli oloupanou a rozkrojenou na polovinu, koření v celku. Jen nepatrně, pokud nemáme nálev ze zelí, podlijeme a dusíme téměř doměkka, aby se šťáva vydusila. Ze zelí pak vyjmeme koření a vložíme je do břišní dutiny. Kachnu zašijeme, dosolíme i na povrchu a vložíme ji do pekáčku. Podlijeme a nejdříve dusíme na plotně přikrytou asi 30 minut. Během dušení obracíme. Pak kachnu vložíme do trouby, víko z pekáče sejmeme a pečeme. Během pečení kachnu poléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem z drůbků. Pečenou kachnu vyjmeme a můžeme podávat s vypečenou šťávou nebo část sádla slijeme a připravíme omáčku typickou pro tuto úpravu: 1 lžíce bramborové mouky, voda, 1 kostky slepičího bujonu, 1 dl červeného vína, sůl, cukr.
Do vypečené šťávy nalijeme v malém množství vody rozmíchanou bramborovou moukou, přidáme bujon a krátce povaříme. Na zředění a dochucení používáme ještě červené víno. Nakonec do šťávy přidáme cukr.
Další jídla:
V troubě pečená kachna kterou můžeme péci i naporcovanou.
Marinované kuře s bramborem.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s vhodnou přílohou.
Kuřecí ragú ke kterému přidáme zeleninu.
Kuřecí nudličky se zeleninou posypeme nastrouhanou Nivou.
Pečená husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem kterou upečeme doměkka.
Pečená kachna s jablky a zelím chutná s bramborovým knedlíkem.
Pečená husa se zelím a houskovým knedlíkem.
Slepice na paprice se smetanou chutná s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Martinská husa s bílým dušeným zelím.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Kuře na zelí a anglické slanině pečeme dozlatova.
Kuřecí nudličky se šunkou a Nivou podáváme s bramborem.
Kachna pečená na kmíně
Recept na přípravu jídla kachna pečená a plněná kysaným zelím přináší na talíř svoji chuť.