Recepty > moučníky a dezerty > jidášky s medem
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 6 lžic cukru, 1 šálek mléka, sůl, 2 žloutky, 120 g másla, 1 vejce na potření, med
Recept na přípravu:
Droždí rozdrobíme do několika lžic vlahého mléka, zasypeme 3 lžičkami cukru, přidáme trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku proseijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, osolíme, podle potřeby zalijeme mlékem a vařečkou vypracujeme těsto. Posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na kousky, z nichž vyválíme 25 cm dlouhé válečky (tlusté jako malíček). Stočíme je do spirál (jidášků), rozložíme na pomaštěný a moukou posypaný plech a na něm je necháme dokynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Upečené rozkrojíme a uvnitř namažeme medem.
Další recepty:
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Velikonoční mazanec vložíme do vyhřáté trouby.
Vánočka mojí babičkyLívance pocukrovaná moučkovým cukrem.
Sypaný koláč s jablky nakrájíme.
Vánoční perníčky zdobte polevou.
Velikonoční beránek do kterého vmícháme sníh z bílků.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Velikonoční beránek z piškotového těsta kterého opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Velikonoční perníčky pečeme při 150 °C.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Jidášky podáváme pocukrované.
Staročeská velikonoční vánočka
Jidášky s medem vykouzlí na stole lahodnou chuť.