Recepty > moučníky a dezerty > jidášky
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g polohrubé mouky, 1 litr mléka, 30 g droždí, 100 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky, špetka soli, citrónová kůra, 1 vanilinový cukr, 1 žloutek na potření těsta, tuk na vymazání plechu
Recept na přípravu:
Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 15 minut vykynout. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout. Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme.
Další recepty:
Bavorské vdolečky posypeme nastrouhaným tvarohem.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Vdolky z kynutého těsta posypeme tvarohem.
Koblihy s povidly podávejte pocukrované.
Palačinky s tvarohem můžeme přelít čokoládou.
Vdolečky z trouby s oslazeným tvarohem.
Španělská omeleta s hráškem a kukuřicí.
Masopustní koblihy pocukrujeme.
Lívance podle tradičního receptu.
Langoše ze zakysané smetany bohatě posypeme sýrem.
Langoše smažíme.
Meruňkové čatní necháme vychladnout.
Ruský boršč dochutíme lžicí zakysané smetany.
Vanilkové rohlíčky bez ořechů
Jidášky vykouzlí na stole lahodnou chuť.