Recepty

Recepty > polévky > hustá staročeská rybí polévka

Hustá staročeská rybí polévka

Suroviny potřebné pro přípravu:

3-4 rybí hlavy, ocasní ploutve, 2 litry vody, sůl, 3 bobkové listy, 1 větší cibule, máslo, 1 menšího celeru, 2 petržele, 2 mrkve, rybí vnitřnosti ze 3-4 kaprů, máslo a hladká mouka na jíšku, mletý zázvor, muškátový květ i oříšek, špetka ochucovadla, mletý černý pepř, 2-3 lžíce krupice hrubé, sekaná zelená petrželka, 2 housky z předešlého dne a máslo na smažené krutonky

Recept na přípravu:

Z rybích hlav vyjmeme žábry, odstraníme oči a společně s ocasními ploutvemi dáme řádně omyté vařit do studené osolené vody s bobkovým listem a nakrájenou oloupanou cibulí na čtvrtky. V druhém kastrole na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme scezeným vývarem z uvařených hlav, přidáme rybí vnitřnosti, z nichž byla opatrně odstraněna žluč a střeva a vaříme. Šťouchadlem na brambory vnitřnosti rozmělníme na menší části. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku a v polévce za stálého míchání zavaříme. Ochutíme mletým zázvorem, muškátovým květem a oříškem, špetkou ochucovadla a mletým černým pepřem. Na závěr přidáme do polévky na trošce másla osmažené 2-3 lžíce krupice hrubé jako napodobeninu jiker. Pozor, polévka tímto ještě trochu zhoustne. Zdobíme sekanou zelenou petrželkou. K polévce podáváme žemličky nakrájené na kostičky a osmažené na másle, které servírujeme na malém talířku.

Další recepty:
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Gulášová polévka z mletého masa je dochucená polévkovým kořením.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Česnečka recept na vaření.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Rybí karbanátky se strouhankou.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kuřecí maso na kari s rýžovými nudlemi .
Dršťkovka z hlívy

Recepty
Motto

Hustá staročeská rybí polévka má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.