Recepty > polévky > hovězí vývar z morkových kostí a masa
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 kg hovězích morkových kostí, 650 g hovězího masa na dušení, 2,8 litru vody, 4 hřebíčky, 2 rozpůlené cibule, 2 nakrájené řapíky celeru, 8 kuliček pepře, 4 snítky petrželky, 1 snítka tymiánu, 1 bobkový list
Recept na přípravu:
Do mušelínového pytlíčku zavážeme: 4 snítky petrželky,1 snítka tymiánu, 1 bobkový list... Morkové kosti, maso a vodu přivedeme na mírném ohni k varu. Pěnu na povrchu sbíráme. Do každé půlky cibule zatlačíme jeden hřebíček. Cibuli, celer, pepř a pytlíček koření přidáme do hrnce a hrnec částečně přikryjeme. Po 3 hod. vyjmeme maso a polévku vaříme ještě asi hodinu. 3. vývar přecedíme, vychladíme a dáme do chladničky. Odstraníme vrstvu tuku na povrchu. V mrazničce vývar vydrží 6 měsíců.
Další recepty:
Krkonošské kyselo s kváskem a rozkrájené brambory.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Tradiční kulajda se žloutky.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Poctivá domácí bramboračka zahuštěná jíškou.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme nadrobno pokrájenou zelenou petrželovou natí nebo pažitkou.
Jemná bramborová polévka se žloutkem.
Bramboračka s houbami s drceným kmínem.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Babiččina bramboračka s nakrájenou zelenou petrželí.
Houbová omáčka z lišek
Hovězí vývar z morkových kostí a masa přináší na české talíře svoji chuť.