Recepty > polévky > gulášová polévka z hovězího bujónu
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g masa (hovězí kližky, vepřového masa nebo obojího), 2 cibule, 2 lžíce sádla nebo oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 litry vody, kostka hovězího bujónu, sůl, kmín, 6 brambor, 5 stroužků česneku, mletý černý pepř, 2 lžíce sádla a 3 plné lžíce hladké mouky na jíšku, majoránka, sekaná zelená petrželka a libeček, 2 rajčata
Recept na přípravu:
Drobně pokrájené omyté maso vložíme na dozlatova osmaženou cibuli, do které jsme mimo plotnu přidali mletou sladkou papriku. Po všech stranách orestujeme, mírně podlijeme teplou vodou a pod pokličkou dusíme. Když se maso vysmahne do tuku, osolíme je, okmínujeme, dolijeme vodu do 2 l vývaru a dusíme do poloměkka. (Vývar jsme připravili z kostí a kořenové zeleniny, nebo jen z masového bujónu). Ke konci varu přidáme na kostičky nakrájené brambory, utřený česnek a mletý černý pepř. Zahustíme jíškou ze sádla a hladké mouky a za občasného míchání provaříme. Dochutíme rozemnutou majoránkou, sekaným libečkem a zelenou petrželkou. Je velmi dobré přidat k závěru varu oloupaná a drobně nakrájená rajčata. Podáváme s pečivem.
Další recepty:
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Pikantní zelňačka a brambory.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Špenátová polévka se smetanou která ji dozdobí.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Česnečka recept na vaření.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Kuřecí maso na kari s rýžovými nudlemi .
Gulášová polévka z mletého masa je dochucená polévkovým kořením.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Dršťkovka z hlívy
Gulášová polévka z hovězího bujónu má své chuťové kouzlo.