Recepty > polévky > gulášová polévka se zeleninou
Suroviny potřebné pro přípravu:
400 g hovězí kližky, 2 lžíce sádla nebo oleje, 1 velká cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 litry vody, sůl, 2 mrkve, 2 petržel, 1 celeru, 1 kedlubna, 4 kuličky pepře černého celého, kmín, 2 bobkové listy, 2 rajčata, 1 zelená paprika, 500 g brambor, 2 lžíce sádla a 3 plné lžíce hladké mouky na jíšku, majoránka, 4 stroužky česneku, sekaná zelená petrželka nebo libeček
Recept na přípravu:
Na sádle nebo jiném tuku orestujeme nahrubo nastrouhanou cibuli, stáhneme z plotny a přidáme mletou sladkou papriku. Hovězí kližku nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce s cibulí, zalijeme teplou vodou, osolíme a v tlakovém hrnci cca 30 minut vaříme. Pak odkryjeme pokličku, vložíme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a kedlubnu, celý pepř, kmín a bobkový list (v létě můžeme přidat rajčata a zelenou papriku) a zakryté vaříme ještě 15 minut. Opět odklopíme a přidáme na kostičky nakrájené brambory. Zahustíme zásmažkou ze sádla a hladké mouky a během varu vložíme rozemnutou majoránku a utřený česnek. Ozdobíme sekanou zelenou petrželkou nebo libečkem.
Další recepty:
Pikantní zelňačka a brambory.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Špenátová polévka se smetanou která ji dozdobí.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Česnečka recept na vaření.
Kuřecí maso na kari s rýžovými nudlemi .
Gulášová polévka z mletého masa je dochucená polévkovým kořením.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Dršťkovka z hlívy
Gulášová polévka se zeleninou má své chuťové kouzlo.