Recepty > polévky > francouzská chřestová polévka s mandlemi
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g omytého chřestu, malá cibule, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce bílého vína, špetka čerstvě mletého bílého pepře, 50 g sekaných mandlí, 100 ml mléka, sůl, cukr, špetka muškátového oříšku
Recept na přípravu:
Omytý chřest oloupeme a spodní konce odřízneme (asi 3-4 cm). Slupky a odřezky vaříme asi 15 min v neosolené vodě. Oloupaný chřest necháme asi 10 minut "marinovat" v 1 litru vody, do které jsme přidali 1 lžičku cukru a 1 lžičku soli.Vodu, ve které jsme povařili odřezky, scedíme a uchováme. Cibulku nasekáme najemno, osmahneme na másle a zalijeme vínem. Přidáme vodu, ve které jsme vařili chřestové odřezky smetanu a necháme lehce provařit, potom rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Mandle opražímee nasucho na pánvi. Do polévky přidáme chřest nakrájený asi na 3cm špalíčky. Už nevaříme, jen necháme táhnout. Ochutíme solí, pepřem, cukrem a nakonec muškátovým oříškem. Mléko ohřejeme v mikrovlnce a poté našleháme do pěny. Do talíře nalijeme polévku, přidáme mléčnou pěnu a opražené mandle.
Další recepty:
Selská bramboračka s uzeným masem a zelenou petrželku.
Rajčatová česnečka z vývaru.
Italská Minestrone s rajčaty.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Cibulačka se sýrem strouhaným.
Brynzová polévka z tohoto sýra.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme octem.
Kuřecí vývar s noky z krupičky.
Jemná cibulačka s nadrobno nakrájenou pažitkou.
Chřestový krém povaříme.
Žampionová polévka se zeleninou do které přidáme houbové omelety.
Francouzská bramboračka s pažitkou.
Selská bramborová polévka doplňují ji vaječné nočky.
Mléková polévka s nudlemi
Francouzská chřestová polévka s mandlemi má své chuťové kouzlo.