Recepty > polévky > fazolačka s noky
Suroviny potřebné pro přípravu:
300g fazolí, 300g uzeného masa, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 150g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 pórek, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 1 masox, vegeta, sůl
Noky: 2 lžíce krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 100ml mléka, 1 lžička oleje, špetka mletého pepře, muškátového květu a soli - vše smícháme
Recept na přípravu:
Fazole si dáme namočit do 2 litrů vody (ejlépe den předem. Druhý den vyměníme vodu, dáme namočené fazole vařit, po 20 minutách přidáme nakrájené maso, když jsou fazole téměř měkké, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, nakrájený pórek, nahrubo nakrájenou cibuli, trochu vegety, majoránku a prolisovaný česnek. Ze sádla a mouky si připravíme jíšku, odstavíme, šleháme metličkou nebo dobře mícháme vařečkou a hned ji zředíme studenou vodou na hladkou řidší kaši. Připravíme si těsto na noky. Lžičkou vykrajujeme do vroucí polévky malé noky, pak hned zavaříme jíšku. Fazolačku zředíme a dochutíme podle potřeby, ještě chvilku povaříme a odstavíme.
Další recepty:
Kuře na paprice se smetanou ke kterému se nabízí kompot jako příloha.
Čočková polévka na kyselo kterou při podávání ozdobíme petrželkou.
Staročeská bramboračka s houbami je okořeněná majoránkou.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Máslové noky se žloutkem do polévky zaváříme.
Kuřecí polévka s kapáním je doplněná zelenou petrželkou.
Kuře na paprice s rýží.
Gulášovka s párkem je zahuštěná podle potřeby.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Čočková polévka s uzeným masem ke které přidáme na osminky nakrájená vejce.
Polévkové noky
Fazolačka s noky má své chuťové kouzlo.