Recepty > polévky > dršťkovka s chutí
Suroviny potřebné pro přípravu:
1000 g dršťek, voda podle potřeby, sůl, 2 velké cibule, 2 lžíce sádla nebo oleje, 2-3 lžíce mleté sladké papriky, papriková Vegeta, kmín, mletý černý pepř, mletý zázvor, majoránka, kořenová zelenina (1 mrkev, 1 menší petržel, 1 menšího celeru), 5 stroužků česneku, 2 lžíce sádla a 3 plné lžíce hladké mouky na jíšku, kostka hovězího bujónu, sekaná zelená petrželka
Recept na přípravu:
Dršťky dobře očistíme nožem, vypereme v několika vodách, posypeme hrubou solí, dobře promneme a propláchneme. Dáme je do studené vody, chvíli povaříme a vodu slijeme. Proces opakujeme, dršťky vložíme opět do studené vody a asi 20 minut povaříme. Znovu vyměníme čistou vodu, osolíme, přidáme 1 celou oloupanou cibuli a vaříme doměkka (nejlépe v tlakovém hrnci). Uvařené dršťky nakrájíme na proužky. Pokud jsme koupili již dršťky předvařené, byli jsme ušetřeni této poněkud zdlouhavé přípravy. Na sádle (oleji) zpěníme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, stáhneme z ohně a přidáme mletou sladkou papriku, trochu paprikové Vegety a vařené dršťky. Zalijeme vývarem z drštek nebo teplou vodou a vaříme doměkka. Pak přidáme na kostičky nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu, na plátky nakrájené stroužky česneku, kostku bujónu, osolíme, okmínujeme, okořeníme mletým černým pepřem, přisypeme trochu mletého zázvoru a ještě chvíli vaříme. Zahustíme jíškou a dochutíme rozemnutou majoránkou. Polévku zdobíme sekanou zelenou petrželkou. Podáváme se slanými rohlíky.
Další recepty:
Pikantní zelňačka a brambory.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Špenátová polévka se smetanou která ji dozdobí.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Česnečka recept na vaření.
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Kuřecí maso na kari s rýžovými nudlemi .
Gulášová polévka z mletého masa je dochucená polévkovým kořením.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Dršťkovka z hlívy
Dršťkovka s chutí má své chuťové kouzlo.