Recepty > ostatní > domácí žemle
Suroviny potřebné pro přípravu jídla:
3-4 šálky hladké mouky, 1/4 šálku kukuřičné mouky, 1 kostka lisovaného droždí, 1 lžička soli, 1 a 1/4 šálku vody, 1 bílek ze slepičího vejce
Postup přípravy:
Droždí rozpustíme ve čtvrtině šálku vody a necháme 5 minut vzejít. Poté droždí přidáme do mísy se dvěma šálky mouky, šálkem vody, solí a důkladně promícháme. Postupně přidáváme zbylou mouku, až vznikne tuhé těsto. Těsto vložíme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme cca deset minut odpočinout.
Poté těsto deset minut hněteme až je hezky hladké a pružné. Těsto vložíme do vymaštěné mísy, přikryjeme a necháme nakynout do dvojnásobného objemu. Vařečkou těsto srazíme a necháme ho znovu vykynout.
Poté těsto vyklopíme na vál, opět ho srazíme a rozdělíme na čtvrtiny, přikryjeme a necháme ještě 10 minut odležet. Každou část rozkrojíme na dva nebo tři stejné dílky, které vytvarujeme do oválků, vyslkádáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a poprášíme kukuřičnou moukou.
Mašlovačkou potřeme povrch bílkem lehce rozšlehaným s vodou, necháme opět nakynout na dvojnásobek objemu a nožem trochu nařízneme vršky.
Vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C, ve které domácí žemle pečeme asi 20 minut, až získají krásně hnědou barvu. Pokud chceme mít žemle hodně křupavé, na dno trouby pod ně při pečení umístíme pekáč s vodou.
Další recepty:
Zapečené brambory se šlehačkou a sýrem.
Špenátové tousty pečeme 10 minut.
Kuře na rajčatech a paprice vytvoří křupavou kůrčičku.
Křenová pěna je připravená ze šlehačky a křenu.
Masová směs na tousty do níž přidáme zeleninovou směs.
Žemle na hamburger rozkrojíme a plníme.
Sýrové smaženky jsou vhodná příloha k salátům.
Tvarohová pomazánka s mrkví chutná se sklenkou mléka.
Pečené kuře se sýrem podáváme s topinkami.
Naložené olomoucké tvarůžky necháme asi 3 dny uležet.
Králík na moravance, jednotlivé porce masa osolíme a obalíme ve slanině...
Králík na paprice podáváme s knedlíkem.
Kuře na paprice podáváme s rýží.
Recept na americký hamburgr
Recept, podle kterého připravíte jídlo domácí žemle.