Recepty

Recepty > polévky > dědečkova polévka

Dědečkova polévka

Suroviny potřebné pro přípravu:

500ml vody z brambor, 250ml zakysané smetany, 3 lžičky hladké mouky, 250g měkkého tvarohu (ve staniolovém obalu), špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl, 2 lžíce nasekané pažitky
Vložka: 500g oloupaných brambor, 3 lžíce sádla, 1 větší cibule

Recept na přípravu:

Brambory uvaříme do měkka v osolené vodě. Vodu slijeme do jiného hrnce (abychom měli cca 500ml), přivedeme k varu a vmícháme smetanu rozmíchanou s moukou. Opepříme mletým pepřem, pokud je potřeba, dosolíme, přidáme drcený kmín a povaříme. Poté do polévky rozdrobíme měkký tvaroh, přidáme nasekanou pažitku a polévku odstavíme (už nevaříme).

Mezitím brambory rozšťoucháme, na sádle dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a vmícháme do rozšťouchaných brambor.

Brambory rozdělíme do talířů a zalijeme polévkou.

Další recepty:
Žampionový krém dochutíme solí a pepřem.
Poctivá domácí bramboračka s chlebem.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Polévka z červené čočky s kari do které přidáme čerstvě nasekaný koriandr.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Gulášovka s párkem je zahuštěná podle potřeby.
Pikantní zelňačka s brambory.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Frankfurtská polévka s párkem nakrájeným na kolečka.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Staročeská bramboračka s houbami je okořeněná majoránkou.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které vkládáme do polévky.
Polévka z červené čočky se zázvorem lahodí oku ozdobená koriandrem.
Babiččina bramboračka

Recepty
Motto

Dědečkova polévka má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.