Recepty > polévky > čočková polévka s brambory a klobásou
Suroviny potřebné pro přípravu:
200g čočky, 2 větší brambory, 150g kořenové zeleniny (směs petržele, mrkve, celeru), 1 velká cibule, 6 lžic hladké mouky, 100g másla, 1-2 stroužky česneku, klobása, mletý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Čočku namočíme do studené vody (nejlépe přes noc). Poté vyměníme vodu a dáme bez soli vařit. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vaříme doměkka.
Mezitím si na rozehřátém másle orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku, zaprášíme moukou a připravíme si zlatavou cibulovou jíšku. Odstavíme a postupně přidáváme studenou vodu a mícháme, až je jíška hladká a o hustotě jako řidší bramborová kaše.
Jíšku zavaříme do vařící se polévky, osolíme, opepříme mletým pepřem, přidáme prolisovaný česnek, na kolečka nakrájenou klobásu a chvíli povaříme. Nakonec čočkovou polévku s brambory a klobásou ochutíme a odstavíme.
Další recepty:
Kuře na paprice se smetanou ke kterému se hodí kompot.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Kuře na paprice s rýží.
Gulášovka s párkem je zahuštěná podle potřeby.
Pikantní zelňačka s brambory.
Čočková polévka na kyselo kterou při podávání ozdobíme petrželkou.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Čočková polévka s uzeným masem ke které přidáme na osminky nakrájená vejce.
Staročeská bramboračka s houbami je okořeněná majoránkou.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Kuřecí polévka s kapáním je doplněná zelenou petrželkou.
Čočková polévka s brambory
Čočková polévka s brambory a klobásou má své chuťové kouzlo.