Recepty > moučníky a dezerty > chlebánky
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 krajíce staršího chleba, 1/4 l studené vody, 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g celozrnné pšeničné), 1,5 lžičky soli, 0,5 lžíce cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/4 l vlažné vody, 25 g droždí
Recept na přípravu:
Chléb rozdrobíme do studené vody, rozmixujeme a necháme chvíli stát. Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, rozmixovaný chléb a vypracujeme těsto (možno použít domácí pekárnu). Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, zformujeme bochánky. Na plechu necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem, případně solí a upečeme (asi 30 minut při 180-200°C).
Další recepty:
Ořechová bábovka se žloutky.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Tvarohové šátečky můžeme pocukrovat.
Hraběnčiny řezy s marmeládou potřeme sněhem s cukrem.
Hraběnčiny řezy s pudinkem pečeme cca 25-30 minut.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Muffiny s kousky čokolády, da jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Hraběnčiny řezy s rebarborou dáme péci do trouby.
Karamelový dort s oříšky pokapeme karamelem.
Mrkvové šátečky pečeme v troubě.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplé k čaji.
Mrkvové šátečky s povidly sypeme moučkovým cukrem.
Slané muffiny podáváme nejlépe ještě teplé.
Slaný dort
Chlebánky vykouzlí na stole lahodnou chuť.