Recepty > moučníky a dezerty > borůvkový dort se šlehačkou
Suroviny potřebné pro přípravu:
80 g másla, 40 g práškového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 160 g polohrubé mouky, 500 g borůvek, 8 plátků bílé želatiny, 500 ml smetany ke šlehání, 50 g cukru, 100 g pražených mandlových lupínků
Recept na přípravu:
Ze surovin od másla po mouku připravíme křehké těsto a necháme ho přikryté odpočinout hodinu v chladničce. Troubu vyhřejeme na 220 °C. Křehké těsto vyválíme a vyložíme jím dortovou formu. Korpus pečeme 15 minut na prostřední příčce. Necháme ho vychladnout. Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat, vymačkáme ji a rozpustíme v troše vody v horké vodní lázni. Smetanu s cukrem ušleháme, přidáme želatinu, 3/4 borůvek a lehce promícháme. Boční stěny formy vyložíme alobalem a upečený korpus naplníme borůvkovou šlehačkou. Zbylé borůvky dáme na povrch dortu a vše dáme do chladničky ztuhnout. Boční stěny dortu posypeme praženými mandlovými lupínky.
Další recepty:
Šlehačková bábovka pečená v předehřáté troubě.
Linecké cukroví slepujeme marmeládou.
Karamelový dort podélně rozkrojíme.
Tvarohová žemlovka pečená přibližně půl hodiny.
Ovocné řezy zalijeme želatinou.
Borůvkový dort s jogurtem vychladíme v ledničce.
Linecký koláč s tvarohem mřížkový.
Nepečený borůvkový dort můžeme ozdobit šlehačkou.
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme do zlatova.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Hrníčkový jahodový řez, příprava je rychlá.
Borůvkový dort ozdobíme zbylými borůvkami.
Recept na linecký koláč
Borůvkový dort se šlehačkou vytvoří na stole lahodnou chuť.