Recepty > moučníky a dezerty > borůvkový dort s jogurtem a tvarohem
Suroviny potřebné pro přípravu:
Krém: 1 balíčky želatiny v prášku, 1 polévková lžíce cukru moučka, 80 g cukru krystal, 11 plátků plátkové želatiny, 2 citróny, 150 g čerstvých borůvek, 250 g jogurtu, 400 g smetany ke šlehání, 50 ml jablečné šťávy, 500 g tvarohu
Na ozdobu: 150 g čerstvých borůvek
Těsto: špetka soli, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy, 50 g škrobové moučky, 50 g hladké mouky, 80 g cukru krystal
Recept na přípravu:
Vejce, cukr, sůl a pomerančovou šťávu vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, škrobovou moučku a opatrně zapracujte do vaječné směsi. Těsto přelijte do formy (o průměru 26 cm) vyložené papírem na pečení a pečte 25-30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.
Mezitím nechte rozpustit plátky želatiny ve studené vodě. Z tvarohu, jogurtu, cukru, nastrouhané citronové kúry a šťávy vyšlehejte hladký krém. Borůvky rozmačkejte a smíchejte s polovinou tvarového krému. Vyždímejte 6 plátků želatiny a mírně zahřejte. Přibližně 4 lžíce borůvkového krému vmíchejte do rozpuštěné želatiny a poté spojte se zbytkem krému. Vyždímejte zbytek želatiny. Zahřejte a spojte stejným způsobem s druhou polovinou tvarohového krému. Ze smetany vyšlehejte hustou šlehačku. Rozdělte ji na poloviny a jednu zapracujte do borůvkového a druhou do tvarového krému. Vychladlý korpus dejte zpět do dortové formy. Rozetřete na něj borůvkovou hmotu, na ní navrstvěte tvarohový krém a povrch zarovnejte.
Přibližně 50 g borůvek odložte stranou. Zbylé borůvky smíchejte s moučkovým cukrem a jablečnou šťávou. Povařte dokud nevznikne pyré. V jedné lžíci borůvko-jablečného pyré rozmíchejte dortové želé a zapracujte ho. Ještě jednou ohřejte. Pomocí špejle ozdobte pyrém dort. Nechte 2 hodiny v chladničce. Na závěr ozdobte dort zbylými borůvkami.
Další recepty:
Dort sacher s jablky zdobíme šlehačkou.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru.
Kakaová buchta pečená na plechu.
Ovesné kuličky necháme v chladu ztuhnout.
Ledová káva se zmrzlinou dozdobená šlehačkou a grankem.
Jahodové tvarohové knedlíky pocukrujeme a polijeme máslem.
Pšeničný chléb s kmínem z domácí pekárny připravíme na program klasik.
Italský chléb focaccia položíme na pečícím papírem vyložený plech.
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Hraběnčiny řezy s jablky pečeme po dobu 25-30 minut.
Těsto na štrůdl necháme v chladnu odpočinou.
Banánový dort s karamelem ze salka.
Borůvkový krém podáváme jako dezert.
Borůvkový dort s jogurtem
Borůvkový dort s jogurtem a tvarohem vykouzlí v ústech lahodnou chuť.