Recepty > polévky > boršč podle chuti mého jazyka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1000 g masa - 3 druhy (hovězí žebro, vepřové plecko, kousek uzených žebírek nebo uzeného masa), voda podle potřeby, sůl, kořenová zelenina (1/2 celeru, 2-3 mrkve, 2 petržele), 2-3 větší červené řepy, 1 hlávky červeného nebo bílého zelí, 2 cibule, 3 rajčata, 1 malý rajský protlak, 4 bobkové listy, 4 větší brambory, 2 lžíce másla, 80 g másla nebo sádla a 3 plné lžíce hladké mouky na jíšku, 4 stroužky česneku, mletý černý pepř, 2 klobásky, zelená petrželka, lžíce octa, kysaná smetana
Recept na přípravu:
Maso omyjeme, osolíme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené a vaříme cca 45 minut. Mezitím nakrájíme na drobné proužky očištěnou kořenovou zeleninu, červenou řepu a červené nebo bílé zelí. Očištěnou a oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka a rajčata na kostičky. Když je maso měkké, vyndáme jej, do vývaru nasypeme připravenou zeleninu, přidáme rajský protlak nebo 2 vrchovaté lžíce kečupu, bobkový list, přilijeme vodu a dusíme pod pokličkou dále. Během varu vložíme na kostičky nakrájené brambory a 2 lžíce másla. Zvlášť v kastrůlku z másla nebo sádla a hladké mouky uděláme jíšku v množství podle potřeby a zavaříme do polévky. Občas zamícháme. Dochutíme utřeným česnekem, mletým černým pepřem a na závěr vsypeme do polévky nakrájené maso, na kolečka nakrájenou oloupanou klobásku a zelenou sekanou petrželku. Můžeme přikyselit kapkou octa a ještě podle potřeby chuťově doladit. Na talíři polévku zdobíme lžící kysané smetany.
Další recepty:
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Česnečka recept na vaření.
Pikantní zelňačka a brambory.
Hovězí plátky na houbách naklepeme, ochutíme a osmahneme.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Kuřecí maso na kari s rýžovými nudlemi .
Gulášová polévka z mletého masa je dochucená polévkovým kořením.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Staročeská bramboračka chuťově doplněná petrželkou.
Krémová bramboračka do které vmícháme šlehačku.
Špenátová polévka se smetanou která ji dozdobí.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Římská polévka
Boršč podle chuti mého jazyka má své chuťové kouzlo.