Recepty > polévky > babiččina podmaslanka
Suroviny potřebné pro přípravu:
3-4 brambory, bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín, sůl, 1 litr podmáslí, 3-4 stroužky česneku, kopr, hladká mouka, 1 vajíčko, máslo
Recept na přípravu:
Na kostičky nakrájené brambory vložíme do vařící vody s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, kmínem a solí tak, aby byly brambory ponořené a přiklopené pokličkou vaříme. Do většího hrnku nalijeme část podmáslí, vklepneme vajíčko, přisypeme hladkou mouku, nasekaný kopr, rozkvedláme a za stálého míchání přilijeme k bramborům. Poté dolijeme zbytek kefíru a přidáme na jemném struhadle nastrouhaný česnek. Mícháme, dokud polévka nezačne vařit, necháme chvíli probublávat a dáváme pozor, aby se polévka nepřichytla ke dnu. Odstavíme, přidáme kousek másla, promícháme, můžeme přidat i kapku 8% octu a podáváme.
Další recepty:
Tradiční kulajda se žloutky.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Jemná bramborová polévka se žloutkem.
Koprová polévka s mlékem vaříme na mírném plameni.
Houbová kulajda - z rozehřátého másla a mouky připravíme jíšku.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Babiččina bramboračka s nakrájenou zelenou petrželí.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Koprová polévka bez mléka s chlebem jako přílohou.
Poctivá domácí bramboračka zahuštěná jíškou.
Babiččina zelňačka s brambory.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Houbová omáčka z lišek
Babiččina podmaslanka přináší na české talíře svoji chuť.