Recepty

Recepty > polévky > houbová soljanka

Houbová soljanka recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

2 bobkové listy, 1 cibule, 2 lžičky cukru krupice, 500 g čerstvých hub, 150 g másla, 3 lžíce vinného octa, 2 nakládané okurky, 1 lžička mletého pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 5 lžic strouhanky, 2 lžičky soli, 1500 ml vody, 1 kg bílého hlávkového zelí, 4 žemle

Recept na přípravu:

Hlávku zelí nakrouháme, vložíme do hrnce, přidáme 2 lžíce másla, trochu vody a octa a dusíme asi 30 minut zakryté. V polovině dušení přidáme rajský protlak, nakrájené 2 kyselé okurky, cukr, sůl, pepř a bobkový list. Mezitím 10 minut povaříme očištěné a opláchnuté čerstvé houby, uvařené je cedníkem vyjmeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na rozehřátém másle. Osmažené houby vyjmeme a na téže pánvi zpěníme cibuli, poté vrátíme zpět houby, směs osolíme a opepříme. Polovinu dušeného zelí urovnáme na zapékací mísu, na zelí rozprostřeme houbovou směs a zakryjeme zbylým zelím. Povrch uhladíme, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a dáme do trouby zapéct. Soljanku rozdělíme na talíře a podáváme s bílým pečivem.

Další recepty:
Krémová bramboračka s nepříliš tuhou šlehačku.
Plněná hovězí roláda s rýží.
Polévka z uzené ryby do které vmícháme rybí maso.
Soljanka po gruzínsku kterou 30-40 minut přikrytou dusíme.
Houbová omáčka se smetanou dochucená cukrem, solí a citronovou šťávou.
Soljanka z hovězího masa se smetanou a olivami.
Kuřecí česnečka s česnekem podle individuální chuti.
Rybí polévka s houbami kterou podáváme s opečeným pečivem.
Hovězí guláš na červeném víně podáváme s houskovým knedlíkem.
Zeleninový boršč ke kterému přidáme nadrobno nasekanu petrželku nebo kopr.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Rajská polévka se sýrovými knedlíčky které na talíři přelijeme.
Soljanka z ryby

Recepty
Motto

Houbová soljanka přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.