Recepty > španělská kuchyně > španělská polévka gazpacho
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Gazpacho je španělská zeleninová polévka, podávaná za studena - nejlépe vychlazená, původem z Andalusie.
Suroviny potřebné pro přípravu španělské polévky gazpacho:
200 g bílého chleba zbaveného kůrky, půl litru čistého masového vývaru, 3-4 lžíce sherry octa, 700 g zralých rajčat, 2 zelené papriky, 700 g salátové okurky , 4-5 stroužků česneku, 6 lžic olivového oleje, 2 středně velké cibule, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup přípravy:
Na kostičky nakrájíme 150 g chleba. Do masového vývaru zamícháme ocet. Kostičky tekutinou pokapeme a necháme 10 minut odstát. Rajčata krátce vložíme do vroucí vody, odstraníme slupku, zbavíme semen a nakrájíme je na kostičky. Jedno rajče odložíme stranou. Očištěné papriky rozpůlíme. Okurky rozpůlíme a lžící odstraníme semena. 100 g paprik a 100 g okurek ponecháme v celku. Zbývající nakrájíme na kostičky. Cibuli nadrobno nakrájíme, česnek prolisujeme. Postupně rozmixujeme chléb a nadrobno nakrájenou zeleninu bez cibule a česneku. Vložíme do polévkové mísy, přidáme česnek, 1 lžíci nakrájené cibule a 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Přilijeme masový vývar a uložíme na několik hodin do chladničky. Na kostičky nakrájíme zbývající chléb a odloženou zeleninu včetně cibule. Chléb opečeme dozlatova na rozehřátém zbývajícím oleji.
Na kostičky nakrájenou zeleninu a chléb podáváme k vychlazené polévce odděleně na miskách.
Další recepty:
madridské kotlety, paella de Almeria, španělská omeleta, barcelonský hrnec, játrová omáčka, španělský krůtí hrnec, kuře na paprice, ratatouille, španělská mísa, španělská česneková polévka, andaluská rýže, olivy marinované v citronu
Recepty chutnají doma i u přátel.
Yin.cz prináší informace nejen o jídle.