Recepty > polévky > zelnica podle babičky
Suroviny potřebné pro přípravu:
500g hlávkového zelí, 300ml kyselé (pokud nemáme dáme zakysanou) smetany, 300g brambor, 2 vejce, ocet, sůl, kmín
Recept na přípravu:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zelí nakrájíme najemno, zalijeme litrem vody, osolíme, přidáme 1/2 lžíce kmínu a uvaříme doměkka. Poté vlijeme smetanu rozšlehanou s vejci, necháme ještě minutku povařit, dosolíme, dochutíme převařeným octem a odstavíme.
Další recepty:
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Houbová omáčka od babičky kterou můžeme vylepšit žloutkem.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Zimní minestrone ke které podáváme krutonky nebo pečivo.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Koprová omáčka od babičky kterou podáváme s kouskem vařeného hovězího masa.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Zeleninová polévka s krupičkou je ozdobená pokrájenou petrželkou.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Lívance od babičky
Zelnica podle babičky má své chuťové kouzlo.