Recepty

Recepty > polévky > zelňačka ze tří mas

Zelňačka ze tří mas

Suroviny potřebné pro přípravu:

350g hovězího žebra, 350g uzené plece, 350g vepřové plece, 350g klobásy, 1 kg kysaného zelí i s nálevem, 1 hrst sušených hub, 1 lžíce mleté pálivé papriky, 1 bobkový list, 3-4 stroužky česneku, 2 kuličky nového koření, 1 masox, sůl
Jíška: 3 vrchovaté lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce mleté sladké papriky

Recept na přípravu:

Do velkého hrnce dáme vařit maso, zelí, koření, masox a trochu přisolíme. Když je maso částečně měkké, přidáme prolisovaný česnek, houby a připravíme si jíšku. Rozpustíme sádlo, přidáme mouku a mletou papriku a připravíme si jíšku.

Když je maso měkké, vyjmeme ho, do polévky zavaříme vychladlou jíšku (je lepší si jí předem rozředit), přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, dochutíme a povaříme. Do polévky vrátíme nakrájené maso.

Další recepty:
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Couračka z kyselého zelí do které přidáme rozpuštěné máslo.
Babiččina zelňačka chutná s rozšťouchanými brambory.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Koprová omáčka od babičky kterou podáváme s kouskem vařeného hovězího masa.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Polévka s červenou čočkou ochucená nasekanou bazalku.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Houbová omáčka od babičky kterou můžeme vylepšit žloutkem.
Lívance od babičky

Recepty
Motto

Zelňačka ze tří mas má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.