Recepty

Recepty > polévky > zelňačka s čočkou a houbami

Zelňačka s čočkou a houbami

Suroviny potřebné pro přípravu:

150g čočky, hrst sušených hub, 300g kysaného zelí, sádlo nebo olej, 1 menší cibule, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, kmín, 1 bobkový list, mletý pepř, mletá sladká paprika, sůl

Recept na přípravu:

Sušené houby přes noc namočíme do studené nebo lehce vlažné vody. Přebranou čočku propláchneme a namočíme přes noc nebo na alespoň 2-3 hodiny do studené vody, pak vodu vyměníme a dáme vařit. Přidáme nasekané houby, bobkový list a kmín.

Když je čočka poloměkká, přidáme nasekané zelí a pokračujeme ve vaření.

Na rozpáleném sádle nebo oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přisypeme mouku, když je jíška skoro zlatavá, vmícháme papriku a krátce osmahneme. Odstavíme a za postupného zalévání studenou vodou rozmícháme nebo rozšleháme na hladkou řidší kaši, kterou přidáme do zelňačky.

Když je vše měkké, opepříme mletým pepřem a osolíme. Ke konci vaření můžeme přidat nakrájenou uzeninu.

Další recepty:
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Koprová omáčka od babičky kterou podáváme s kouskem vařeného hovězího masa.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Polévka s červenou čočkou ochucená nasekanou bazalku.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Couračka z kyselého zelí do které přidáme rozpuštěné máslo.
Houbová omáčka od babičky kterou můžeme vylepšit žloutkem.
Babiččina zelňačka chutná s rozšťouchanými brambory.
Lívance od babičky

Recepty
Motto

Zelňačka s čočkou a houbami má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.