Recepty

Recepty > polévky > zeleninová polévka s klobásou

Zeleninová polévka s klobásou

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 velká cibule, 100g mrkve, 1 petržel, 100g kedlubny, 2 větší brambory, máslo nebo olej, 2 stroužky česneku, mletý pepř, sůl, petrželka nebo pažitka
+ 1 rajče, 2 papriky, 2 nožičky klobásy, zakysaná smetana (lepší je krémovitá), máslo nebo olej

Recept na přípravu:

Na rozehřátém másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu, chvilku smažíme (až začne vonět), poté přidáme nakrájené brambory, promíchneme a podlijeme vodou tak, aby bylo vše lehce ponořené. Opepříme mletým pepřem, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a dusíme doměkka.

Mezitím si připravíme paprikovou směs: sloupneme slupku z rajčete (to lehce nakrojíme nahoře do kříže a na chvilku ponoříme do vroucí vody a slupku sloupneme) a klobásy. Klobásu a papriky nakrájíme, osmahneme na kousku rozehřátého másla a nakonec přidáme nakrájené rajče.

Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji, zředíme podle chuti vroucí vodou, přidáme osmahlou paprikovou směs, dochutíme a ještě chvilku povaříme.

Při podávání ozdobíme polévku na talíři nasekanou petrželkou nebo pažitkou a zakysanou smetanou.

Další recepty:
Bramborový guláš s klobásou a paprikou.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Zimní minestrone ke které podáváme krutonky nebo pečivo.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Zeleninová polévka s krupičkou je ozdobená pokrájenou petrželkou.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Lívance s ovesnými vločkami podáváme posypané skořicí.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Rychlá zeleninová polévka

Recepty
Motto

Zeleninová polévka s klobásou má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.